Php Nedir?

 

Herkese Merhaba,
PHP dilini kısaca, dinamik web sayfaları hazırlamak için geliştirilmiş web tabanlı programlama dili olarak tanımlayabiliriz.Server taraflı çalışan bir betik dildir.Açılımı Hypertext Preprocessor (Üstün yazı ön işlemcisi)’dür.
1995 yılında Kanadalı yazılımcı Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulmuştur. Lerdorf ilk zamanlarda sayfasına gelen ziyaretçilerin sayısını tutmak için yazdığı Perl scriptleriyle bir nevi PHP‘nin temellerini atmış oldu.Yıllar sonra PHP, C dili ile tekrar kodlanmıştır.Bu eğitim setinde anlatınlar HTML , CSS ve Javascript dillerini bildiğiniz varsayılarak anlatılacaktır.
PHP ile yapılabilecek şeyleri saymak neredeyse mümkün değildir.Dilerseniz yapısında barındıran büyük web sayfalarına bakalım.
*http://www.google.com
*http://www.twitter.com
*http://www.facebook.com
*http://www.wikipedia.com
*http://www.travian.com
PHP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
*PHP açık kaynak lisansına sahiptir (GNU) dolayısıyla kullanırken bir ücret ödemeniz gerekmez.
*Basit söz dizimi dolayısıyla öğrenimi kolaydır.
*Birçok veritabanı yönetim sistemiyle beraber çalışabilir.
*Derlemeye ihtiyaç yoktur.Bir not defteri ile bile PHP kodu yazabilirsiniz.
PHP Nasıl Çalışır ?
PHP derlemeye ihtiyaç duymaz. Serverda PHP yorumlayıcısı php komutlarını okur ve bize html çıktı olarak sunar.Bir tarayıcıda öğeyi denetle seçeneğini kullanarak php kodlarına ulaşılamaz.Çıktı phpnin yorumlanmasıyla elde edilmiş html komutlardan ibarettir.
SYNTAX
Php komutları <?php tagıyla başlayan ve ?> tagıyla son bulan bloğun arasına yazılır.Genellikle her satırdan sonra “;” kullanılır.Ekrana çıktı basmak için genelde echo komutu kullanılır.

<?php
echo "Merhaba Dünya !";
?>

YORUM SATIRLARI
Php yorumlayıcısı bize kodların arasına yorum ekleme seçeneği sunmaktadır. Geli hep birlikte bunlara göz atalım.

<?php
#TEK SATIRLIK BİR YORUM
//TEK SATIRLIK BİR YORUM
/* ÇOK SATIRLI
BİR YORUM */
?>

Bu şekilde yazdığımız yorumlar PHP motoru tarafından yorumlanmaz.Kodu daha sonra incelerken daha iyi anlamak ve diğer geliştiricilere kendimizi daha iyi anlatmak adına yorum satırlarını kullanmak gerekir.
Şimdilik esen kalın!

Sizin Değerli Görüşlerinize İhtiyacımız Var.